Celstraf voor voorbereiden plofkraak

UTRECHT - Twee mannen die van plan waren een plofkraak te plegen, zijn vrijdag veroordeeld door de rechtbank in Utrecht. Ze kregen 12 en 15 maanden cel. Tegen twee anderen was niet genoeg bewijs. Dat is een tegenvaller voor justitie die hen alle vier achter de tralies wilde hebben.
Een getuige zag het groepje in februari dit jaar 's nachts een appartementencomplex in Leidsche Rijn in- en uitlopen en waarschuwde de politie. Toen die kwam kijken, ging het viertal er vandoor. Een van hen riep dat hij een wapen had en deed alsof hij wilde schieten, maar desondanks lukte het de politie om de mannen aan te houden.
Al snel bleek dat ze waarschijnlijk op het punt stonden een plofkraak te gaan plegen. In de parkeergarage van het appartement vond de politie twee gestolen auto's: een Volkswagen Transporter om te gebruiken als ramvoertuig en een snelle Audi RS6 om mee te vluchten.
Achterin het Volkswagenbusje stond ook een gestolen scooter, die ook vaak gebruikt wordt om mee te ontkomen. Verder lagen in de auto's allerlei spullen die bij plofkraken worden gebruikt, zoals geprepareerde gasflessen met een ontsteker, een moker en bivakmutsen.

STRAFBLAD

De verdachten zijn vier Utrechters met een lang strafblad. Zo kreeg een van hen eerder vijf jaar cel wegens inbraken bij supermarkten en was een ander net uit de gevangenis omdat hij tien kilo softdrugs in huis had liggen.
De rechtbank legde de 26-jarige Ismail el H. twaalf maanden cel op wegens het voorbereiden van een plofkraak. De 27-jarige Hamza S. kreeg daar nog eens drie maanden bovenop, omdat hij een agent bedreigde.

BEWIJS

De twee andere verdachten konden niet worden veroordeeld wegens het voorbereiden van de plofkraak. Volgens de rechtbank zijn er aanwijzingen dat ook zij mee zouden doen aan het misdrijf, maar hard bewijs ontbreekt. Ze hadden niet de sleutels van de gestolen auto's op zak en hun dna zat niet op de spullen voor de plofkraak. Daarom staat niet vast dat ze er vanaf wisten.
De rechtbank legde beide mannen een week gevangenisstraf op wegens kleine vergrijpen. De een had een paar gram harddrugs in huis en de ander een jammer, een apparaat waarmee je portofoonverkeer van de politie kunt verstoren.

TOMTOM

Saillant detail is nog dat in de TomTom die in een van de auto's werd aangetroffen, adressen stonden dichtbij plekken waar de weken vóór de aanhouding van de mannen plofkraken zijn geweest. Het gaat om plofkraken op de Adriaen van Ostadelaan in Utrecht (in december 2014) en in Leerdam, Emmeloord, Zevenaar, Harderwijk en Beverwijk.
Of de verdachten ook achter deze misdrijven zitten, heeft justitie niet kunnen bewijzen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.