Zomerstorm officieel zwaarste zomerstorm ooit

PROVINCIE UTRECHT - De storm van zaterdag is officieel de zwaarste zomerstorm ooit. Volgens meteorologen van weeronline.nl in Zeist waaide het een uur lang windkracht 10 in IJmuiden. Nooit eerder sinds de metingen in 1901 begonnen, kwam het in juli tot zware storm. Voor de westelijke provincies was code rood afgekondigd. Utrecht kreeg code oranje.
Dat het een uur lang zo hard waait is een voorwaarde om te kunnen spreken van zomerstorm. Maar een keer eerder kwam het in de zomer tot zware storm. Daarvoor moeten we terug naar 12 augustus 1914, aldus een woordvoerder.
De zwaarste windstoot tot nu toe, 121 kilometer per uur, was ook in IJmuiden. Zaterdagochtend kwam het al op diverse plaatsen aan de kust tot storm. Windkracht 9 werd in de ochtend als eerste gemeten in Hoek van Holland.
Zomerstormen zijn vrij zeldzaam. Gemiddeld komen ze eens in de vijf jaar voor. In de maand juni werden sinds begin vorige eeuw vijf zomerstormen geregistreerd, in juli negen (inclusief de huidige storm) en in augustus elf. Het totaal van augustus werd mede veroorzaakt door een aantal 'vroege herfststormen'.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.