Brandweer lang druk met afhandelen stormschade

PROVINCIE UTRECHT - Bij de Veiligheidsregio Utrecht zijn zaterdag tientallen meldingen van stormschade binnengekomen. Het gaat onder meer om bomen die zijn omgevallen, afgebroken takken en weggewaaide dakpannen. Die worden weggehaald door de brandweer. Niemand raakte zwaargewond in onze regio, zegt de politie.
Rijkswaterstaat trok het advies om niet de weg op te gaan rond 20 uur in. Verkeer moest nog wel de hele avond rekening houden met afsluitingen en omleidingen. De A12 in de richting van Den Haag bij Woerden was tot zaterdagavond 22.50 uur afgesloten wegens een omgevallen boom.
De Ingenieur Enschedeweg (N212) tussen Vinkeveen en Wilnis ging ook dicht wegens omgewaaide bomen. Op de Waterlinieweg, ter hoogte van de oprit bij de A12, viel ook een boom op de weg.
Op de A2 ter hoogte van Breukelen verloor een vrachtwagen een deel van zijn dak. Op de A1 bij Amersfoort sloot Rijkswaterstaat een rijstrook af vanwege een verkeersbord dat op de weg terecht was gekomen. Die problemen zijn opgelost.

TREINEN

Treinreizigers moesten zaterdagavond nog rekening houden met langere reistijden en uitval. Zo reden tussen Abcoude en Breukelen geen treinen door een boom op het spoor. Ook tussen Amersfoort en Zwolle kwam een boom op het spoor terecht.
Bovendien reden tussen Den Dolder en Utrecht Centraal en Gouda en Utrecht Centraal geen of minder treinen wegens werkzaamheden. Tussen Woerden en Bodegraven reden zaterdagavond geen treinen door een wisselstoring.

SOEST

Door de storm kwamen in de hele regio takken en bomen naar beneden. In Soest heeft de Wilhelminalinde de storm van zaterdagmiddag niet overleefd. De boom werd in 1898 op de hoek Van Weedestraat-Korte Brinkweg geplant ter gelegenheid van de troonsbestijging door koningin Wilhelmina.
Op de Beetzlaan in Soest heeft een boom de storm niet overleefd. Hij werd ontworteld en kwam met de kruin tegen een woning terecht. Er vielen geen gewonden en het verkeer had er geen last van.

VINKEVEEN

In Vinkeveen viel een boom op een huis aan de Heulweg. De brandweer moest ter plaatse komen om de boom weg te halen. Op de Edisonstraat in Amersfoort raakte een auto beschadigd. Niemand raakte gewond.
In Mijdrecht gingen meerdere bomen om op de Dr. J. van der Haarlaan. Ellen Huizing die op dat moment met haar auto door de straat reed, werd bijna door een boom geraakt. "We dachten: we draaien om en net toen we dat wilden doen, viel er nog een boom op de weg en zaten we vast", vertelt ze aan RTV Utrecht.
"We zijn echt met de schrik vrijgekomen. Als we iets sneller waren geweest, hadden we die boom op ons dak gehad." Omdat de weg geblokkeerd was, moest de brandweer komen om de bomen van de weg te verwijderen.
In Couwenhoven in Zeist verwoestte een boom enkele geparkeerde auto's en op de Brink kwam een boom tegen een huis aan. Onduidelijk is of dat tot grote schade heeft geleid.

BOS

Boswachter Joris Hellevoort van het Utrechts Landschap waarschuwt mensen om voorlopig niet het bos in te gaan. "Vooral loshangend hout kan nog gevaar opleveren", zegt hij. Maandag gaat het bomenteam van de organisatie aan de slag om de bossen weer veilig te maken.
De zomerstorm bereikte zaterdag aan het eind van de ochtend ons land. Het KNMI in De Bilt gaf daarom zaterdagochtend voor de provincies Utrecht en Noord-Brabant code oranje af voor extreem weer. De waarschuwing geldt ook voor het IJsselmeer, het Waddengebied en de provincies Flevoland en Friesland.
Voor de westelijke provincies gold de zwaarste waarschuwing: code rood.

Ellen Huizing: "We zijn echt met de schrik vrijgekomen"
Buurtcamping Majellapark klapt tenten in
Zomerstorm raast over Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.