Winkels en woningen Houten verwoest door grote brand

HOUTEN - In een pand met winkels en woningen op de Herenweg in Houten is zaterdag een zeer grote brand uitgebroken. Rond 21.30 uur kwam het sein brand meester. Niemand raakte gewond. Het gebouw is verloren. Bewoners krijgen onderdak aangeboden van de gemeente. Geëvacueerde buren mochten onder begeleiding van de brandweer terug naar hun woningen.
Zes omliggende woningen, waaronder vijf seniorenappartementen en twee winkels naast het pand, werden ontruimd. Dertig mensen werden opgevangen in restaurant De Roskam op het Plein, onder wie niet alleen bewoners van de vier appartement in brandende gebouw, maar ook buurtbewoners die last hadden van de rook. Het Rode Kruis bekommerde zich over de evacués.
De brandweer heeft uren nodig gehad om de brand te blussen. Het was te gevaarlijk om naar binnen te gaan, maar één van de woningen bleek afgesloten met rolluiken. Daardoor kon de brandweer het vuur niet goed bereiken. Met een hoogwerker zijn vervolgens dakpannen van het pand afgespoten om openingen te maken.
De Houtense brandweer kreeg bij het blussen hulp van collega's uit de hele regio. De meeste brandweerlieden konden na het sein brand meester inpakken en terug naar de kazerne, maar sommigen moesten blijven om na te blussen.
In de loop van zaterdagavond konden de achtergebleven brandweerlieden onder begeleiding van een bouwkundige het pand in om de laatste brandhaarden te doven.

SNACKBAR

De brand begon zaterdag rond 16.00 uur in een nagelstudio bij het aansteken van een kachel. De vlammen sloegen vervolgens snel over naar de aangrenzende bovenwoningen, winkel en snackbar.
Een klant van de snackbar zag hoe de brand zich ontwikkelde. "Ik stond een broodje te bestellen", zegt hij tegen Omroep Houten. "We roken een hele rare lucht en werd er geroepen: 'Er is brand'. Toen ben ik meegelopen naar achteren"
"Een jongen wilde de brand daar blussen met een brandblusser", aldus de klant. "Toen heb ik gezegd: 'Laten we dat maar niet doen'. Even later stond alles in lichterlaaie bij de nagelstudio."
De klant heeft vervolgens de brandweer gebeld. Een omstander zegt dat de brand zich heel snel ontwikkelde. "Dan doe je niets met zo'n klein brandblussertje."
Een medewerker van de snackbar zegt dat het erg lang duurde voordat de brandweer arriveerde en begon met blussen. Hij vreest dat een kat nog in het pand is achtergebleven en is omgekomen.

Verslaggever Chantal Linschoten van Omroep Houten sprak met de eigenaar van de snackbar
Verslaggever Chantal Linschoten van Omroep Houten sprak een getuige
Zeer grote brand aan de Herenweg in Houten

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.