Utrechter fietst rondje om de wereld

UTRECHT - Al jaren droomt Rick Creemers uit Utrecht ervan: in zijn eentje de wereld rondfietsen. Zijn droom lijkt uit te komen: op 1 september start hij vanaf het Domplein met zijn fietstocht van zo'n 55.000 kilometer.
Het idee voor de tocht kwam al op 6-jarige leeftijd. "Toen ik mijn opa's dagboek kreeg van zijn fietsreizen, dacht ik: daar moet ik ook achteraan. Mijn opa heeft vroeger veel gefietst en die heeft het allemaal bijgehouden in kleine schriftjes. Toen dacht ik: dit is geweldig, dit is mijn ding. Wat is mooier dan op wereldreis te gaan op eigen kracht?"

VOORBEREIDING

De voorbereidingen voor de rit startte talloze jaren geleden. "Ik heb hier zestien jaar voor gespaard. Ik heb iedere maand geld opzij gezet om dit te kunnen realiseren en ik ben uiteindelijk op zoek gegaan naar enkele sponsoren die mij willen ondersteunen hierin", vertelt Rick.
Vijf maanden geleden begon de echte voorbereiding. "Ik ben toen begonnen met het verzamelen van materiaal, het opzetten van een website en het uitzetten van de route. Nu heb ik nog een maand en dan ben ik klaar om weg te gaan. Nu is het voornamelijk nog trainen en heel veel fietsen."
De reis wordt op een fiets afgelegd die speciaal voor Rick gemaakt is. "Het is niet een alledaagse fiets, die houdt het geen 55.000 kilometer vol." Maar er zitten ook allerlei gadgets op de fiets, zoals een zonnepaneel. "Het levert genoeg stroom voor twee usb-poorten, daarmee kan ik alles opladen en dat werkt als een tierelier."

ROUTE

De planning is dat Rick op 1 september richting Basel vertrekt en via de Alpen en Slovenië vervolgens in het Oostblok belandt. "Daarna ga ik naar Turkmenistan, Oezbekistan en uiteindelijk Kirgizië, om daarna door te gaan naar China. Dan trek ik de Himalaya over naar India via Nepal, en dan ga ik door via Thailand, Laos, Birma, Maleisië, Indonesië, Australië, Alaska, Canada, de Verenigde Staten, Mexico en uiteindelijk helemaal door naar het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika."
Vanuit daar moet Rick het vliegtuig pakken om in Zuid-Afrika terecht te komen. "En dan met een grote bocht ga ik via Turkije uiteindelijk naar Griekenland en Italië. Ik hoop ook Marokko nog mee te kunnen nemen en dan terug richting Utrecht."
Als alles volgens planning verloopt, zal Rick op 1 september 2017 weer onder de Domtoren staan.

Rick Creemers: "Mijn opa is m''n grote motivatie"
Rick Creemers: "Ik fiets op een handgemaakte fiets"
Utrechter fietst rondje om de wereld

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.