Dreigende flatbewoner Overvecht krijgt 15 maanden celstraf

UTRECHT - De man die dreigde zijn flat aan de Nigerdreef in Utrecht op te blazen, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 maanden, waarvan 9 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van drie jaar. De 41-jarige Utrechter veroorzaakte levensgevaarlijk explosiegevaar in april van dit jaar.
De verdachte maakte de gasslang van zijn fornuis los, waardoor gas de woning instroomde. De kans op ontploffing was reëel, oordeelde de rechtbank. De politie zag bij het binnengaan van de woning dat de man een aansteker in zijn hand had. Ook het aanslaan van een elektrisch apparaat, zoals een koelkast, had tot een explosie kunnen leiden.

LEVENSGEVAAR

Omdat de dreiging 's ochtends plaatsvond, was de kans groot dat een groot deel van de bewoners van omliggende woningen thuis was. Daarnaast waren er veel agenten en hulpverleners bij de woning, waardoor er levensgevaar dreigde voor veel mensen.
Het OM eiste eerder twee jaar celstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk. Ook vond justitie dat de man zich moet laten behandelen. De rechtbank legt die behandeling op. Deskundigen noemen de man verminderd toerekeningsvatbaar en adviseren behandeling. De rechtbank oordeelde daarom dat van de 15 maanden cel er 9 maanden voorwaardelijk moeten zijn.

REACTIES

Buurtbewoners reageerden begripvol op de uitspraak van de rechtbank. Volgens meerdere omwonenden heeft hun buurtgenoot een passende straf gekregen en is het vooral belangrijk dat hij nu professionele hulp krijgt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.