Veenendaal zoekt bestemming voor eeuwenoude zwerfkei

VEENENDAAL - Een eeuwenoude grote zwerfkei die vorige week opdook in Veenendaal, blijft voorlopig bij de Nieuweweg liggen. Daar werd de steen tijdens rioolwerkzaamheden naar boven gehaald.
De vondst werd gedaan ter hoogte van de bloemenwinkel, vertelt opzichter Jaap Holstege. "We waren bezig met het aanleggen van het riool, toen we op de grote kei stuitten. Later bleek het een zwerfkei van 7000 kilo, die hebben we met de grootste kraan opgetild omdat de kleine kraan het niet kon tillen."
Volgens de gemeente is de zwerfkei zo'n 125.000 jaar geleden in de ijstijd door een pak ijs naar Veenendaal geschoven. "Het is best bijzonder dat hij is gevonden. Er zijn meer van dit soort keien gevonden, maar die werden niet lager aangetroffen dan de lijn Haarlem - Utrecht - Nijmegen", aldus Krijn Weeda. "In Veenendaal is een kei van deze omvang nog niet eerder gevonden."

SUGGESTIES

Na de vondst deed de gemeente een oproep op Facebook voor een goede bestemming. Daar werd massaal op gereageerd. "Geef hem aan Rutte om het begrotingsgat te dichten", schrijft iemand onder de oproep.
Ook waren er serieuze suggesties. "Bij scoutingsgroep de Zwervers uit Veenendaal." Iemand anders meldt dat het cultuurplein een goede locatie is. "Met uitleg over de ijstijd die de kei hier bracht. Voordat 't Veen er bovenop ging bouwen."
Na de zomer krijgt de steen een vaste plek in de stad, maar waar is dus nog niet bekend.

Veenendaal zoekt bestemming voor eeuwenoude zwerfkei

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.