Onduidelijkheid voor huurders bij beruchte huurbaas duurt voort

UTRECHT - Bewoners van nieuwe kamers in een verbouwd kantoor op de Lomanlaan in Utrecht moeten nog maar zien of ze ooit huurtoeslag kunnen krijgen op hun adres. Volgens de bewoners had het bedrijf van huurbaas Marcel van Hooijdonk dit beloofd. De huurbaas zegt dat dit niet het geval is. Het ontvangen van huurtoeslag kan in sommige gevallen honderden euro's schelen.
De bewoners meldden woensdag aan RTV Utrecht dat zij geen huurtoeslag kunnen krijgen omdat de woningen niet zijn aangemeld als zelfstandige woonruimte. Volgens de bewoners was wel beloofd dat dit zou kunnen.
Stichting Volkshuisvesting Utrecht, het bedrijf van huisbaas Marcel van Hooijdonk, zegt zich niet te herkennen in de belofte dat de bewoners huurtoeslag kunnen krijgen. "Het enige wat wij kunnen zeggen, en ook hebben gezegd, is dat de woningen hier wel voor in aanmerking komen, maar de uitvoering hiervan ligt bij de Belastingdienst en niet bij ons. Wij hebben geen invloed op hun werkwijze, snelheid of besluitvorming en helpen de huurders middels concept bezwaarschriften en verklaringen omtrent de zelfstandigheid van de woonruimte."
Het blijft vooralsnog dus onduidelijk of de bewoners ook daadwerkelijk in aanmerking komen voor huurtoeslag.

LOMANLAAN

In het gebouw aan de Lomanlaan moeten 130 woningen komen en 90 daarvan zijn inmiddels opgeleverd. Nog steeds staat op verschillende websites met huurwoningen dat er huursubsidie kan worden aangevraagd voor een appartement in dit pand.

GEMEENTE

De gemeente is bekend met de beruchte huisbaas Van Hooijdonk en houdt een vinger aan de pols. Binnenkort zal de gemeente inspectie doen in het pand om te kijken of alle vergunningen die voor de bouw zijn afgegeven, worden nageleefd. Daarnaast wordt de overlast van de buitenlandse arbeiders ook onderzocht.

HUURTEAM

Het huurteam wil dat de gemeente ook kijkt naar de woningen in het gebouw. Het team vindt dat sprake is van zelfstandige appartementen en geen kamers. Als dat zo is, wordt iets anders verhuurd dan wat er in de vergunning is omschreven.

HUURBAAS

Van Hooijdonk kwam eerder in opspraak omdat hij zijn huurders te veel huur vroeg. Het betrof onder meer 80 benadeelde studenten die boven het winkelcentrum in Overvecht wonen. Later kwamen er ook problemen aan het licht rondom de brandveiligheid van tientallen woningen die de huisbaas verhuurt in Nieuwegein. Begin dit jaar ontving Van Hooijdonk nog een boete omdat hij een aantal van zijn huurders had bedreigd.

Onduidelijkheid voor huurders bij beruchte huurbaas duurt voort

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.