Soest vraagt aandacht voor bijenvolk

SOEST - Inwoners van Soest hebben tot vandaag de tijd om te raden hoeveel kilo honing er ligt opgeslagen in de bijenkast die bij het gemeentehuis staat.
De bijenkast staat er sinds juni omdat de lindebomen langs de Dalweg in bloei staan. De honingbijen halen nectar op en maken honing die ze opslaan in de door hen zelfgemaakte honingraatjes in de bijenkast. Met de actie willen Imkersvereniging Eemkwartier en de gemeente Soest aandacht vragen voor het belang van de bij.
"Er is een wintersterfte de laatste jaren die we eigenlijk niet goed kunnen verklaren", vertelt imker Tijn Smits. "De meningen zijn verdeeld over de oorzaak: sommigen denken aan bestrijdingsmiddelen, anderen denken aan virussen, waarschijnlijk is het een combinatie van. De belangrijkste oorzaak is de achteruitgang van de natuur zelf."

PRIJSVRAAG

Om meer aandacht te krijgen voor het belang van het bijenvolk, is er een prijsvraag uitgeschreven. Wie raadt hoeveel honing er bij het gemeentehuis ligt opgeslagen, wint een leuke prijs. Volgens Smits is het echter moeilijk gokken, want de opbrengst is afhankelijk van meerdere factoren.
"Een bijenvolk haalt per jaar zo'n 20 a 30 kilo honing, maar dat hangt wel heel erg van het seizoen en het weer af. Als het regent, zitten de bijtjes thuis, maar na een regenbui dan honingen de bloemen juist meer. En als het heel hard waait en er is een droge oostenwind, dan honingen de bloemen weer niet."
Wie nog een schatting wil doorgeven, kan meer informatie vinden op de website van Imkersvereniging Eemkwartier. De uitslag wordt in augustus bekend gemaakt.

Imker Tijn Smits over het belang van bijen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.