Groot nieuw deel Utrecht Centraal geopend

UTRECHT - Na jaren werken is vrijdagochtend om 07.30 uur een belangrijk nieuw deel van Utrecht Centraal geopend. Ook de nieuwe promenade langs het stationsgebouw is nu toegankelijk. Het oude gedeelte is afgesloten. Utrecht Centraal wordt met het nieuwe deel veel groter. Dat is nodig omdat het aantal reizigers flink toeneemt tot 100 miljoen per jaar.
Het nieuwe deel herbergt winkels, restaurants en cafés. En uiteraard roltrappen naar de perrons. Later komt er nog een groot terras bovenop de winkels. Niet alle horeca en winkels zullen vrijdag al open zijn, zegt ProRail. Een aantal winkels is nog niet klaar.
Het deel dat vrijdag opent, wordt net als het nieuwe deel bij het Beatrixtheater veel lichter en hoger. Architect Jan Benthem is blij dat daarmee een einde komt aan het oude, blauwe en fletse licht. Hij heeft erop gelet dat er veel meer daglicht in de hal komt.

INTERWIJKVERBINDING

Benthem wilde ook de oost- en westkant van het station aan elkaar verbinden. "Eigenlijk hield de stad tot nu toe op bij het station. Er was nog een gangetje om bij de Jaarbeurs te komen, maar dat was het dan. Dat moest veranderen", zegt hij tegen de NOS.
Behalve het nieuwe deel van de stationshal, is vrijdag ook de interwijkverbinding opengegaan. Mensen kunnen daar zonder ov-kaart van het centrum naar het Jaarbeursplein lopen. Deze 300 meter lange promenade loopt buitenlangs de stationshal. Mensen die in de hal willen zijn, moeten door ov-poortjes, maar die zijn voor de promenade niet nodig.

HOOFDINGANGEN

Er komen drie hoofdingangen. Eén tegenover de ingang van het Stadskantoor, een halverwege op de promenade en een rechtstreeks vanuit winkelcentrum Hoog Catharijne. Die laatste ingang is tijdelijk, want Hoog Catharijne en Utrecht Centraal worden losgeknipt: er komt een plein tussen, bovenop de grootste fietsenstalling van de wereld. Ook vanaf de busstations komen ingangen naar de centrale hal.
Nu het nieuwe deel is geopend, wordt begonnen met de verbouwing van het laatste oude deel van het station. Dat moet in 2016 klaar zijn. De hoofdingang aan het nog te bouwen stationsplein tussen het station en Hoog Catharijne gaat in 2017 open.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.