"Zorg aan jeugd in gevaar vanwege grote bureaucratie"

UTRECHT - De organisatie van psychologen maakt zich grote zorgen over hulp aan kinderen. Nu de gemeenten verantwoordelijk zijn voor jeugdhulp, besluiten sommige psychologen er helemaal te stoppen en de praktijk te sluiten. Dat blijkt uit een enquête van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) in Utrecht.
"We moeten ons houden aan een woud van regels en voorwaarden, die elke gemeente afzonderlijk oplegt", zeggen de psychologen. Door de sluiting van praktijken komen steeds meer jonge kinderen terecht op wachtlijsten.

BUREAUCRATIE

"Wij hebben de zorg voor kinderen hier stopgezet op het moment dat het naar de gemeente ging vanwege de grote bureaucratie", zegt Astrid Bouwhuis van psychologenpraktijk SPEL in Amersfoort. De beroepsgroep zit volgens het NIP met de handen in het haar.
Flip Dronkers van het Nederlands Instituut van Psychologen: "Op dit moment besteden al deze psychologen gemiddeld zo'n zes tot wel twaalf uur per week aan administratie." Bouwhuis sluit om die reden haar praktijk. "Sommige verzekeraars willen dat wij via bepaalde concepten werken, anderen willen vooral dat wij heel erg samenwerken met andere zorgverleners, erg veel om ons daar allemaal aan te houden."

WACHTLIJSTEN

Omdat praktijken sluiten, ontstaan er wachtlijsten bij andere psychologen. Uit cijfers blijkt inmiddels dat meer dan de helft van de psychologen jonge patiënten op een wachtlijst moet zetten. "Mijn collega's zijn bevlogen mensen, als het je lukt om die mensen te demotiveren, vind ik dat buitengewoon triest."
Ook vinden de meeste psychologen dat gemeenten het patiënten veel te moeilijk maken om jeugdzorg te krijgen. Ze vinden de toegang matig tot slecht. "Het is natuurlijk heel jammer dat ze niet de zorg krijgen die ze wel nodig hebben. We waren altijd laagdrempelig en konden snel zorg bieden voor jongeren die depressief waren of angstig, bij ons kan dat nu niet meer", aldus Bouwhuis.
Volgens Dronkers is er wel een oplossing, maar dat kan nog heel lang gaan duren. "Het zou een stuk verbeteren als er een systeem is waar alle gemeenten mee gaan draaien. Voorlopig is dit voor onze psychologen buitengewoon zwaar."

NIP: Jeugdzorg in gevaar vanwege grote bureaucratie
Zorgen over jeugdpsychiatrie

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.