"Storm trof vooral sportclubs en groothandel"

PROVINCIE UTRECHT - De zomerstorm van 25 juli heeft de meeste schade berokkend aan grote bedrijfspanden met een sport- of industriefunctie aan de rand van stads- of dorpskernen. Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerd onderzoek van bedrijfsinformatiespecialist Graydon.
Uit het onderzoek blijkt dat vooral hobbyclubs zoals sportverenigingen hard getroffen zijn door de storm van afgelopen weekend. Niet minder dan 125 organisaties uit deze branche maakten melding van stormschade. Ook de sectoren gezondheidszorg (82 meldingen), groothandel en handelsbemiddeling (68 meldingen), kunst (62 meldingen) en detailhandel (50 meldingen) werden hard getroffen.
Uit een analyse van de gegevens bleek dat in totaal 1500 Nederlandse bedrijven getroffen zijn door stormschade. "Bedrijven gelegen in duin-, strand- of afgelegen industriegebied zijn het meest vatbaar", zegt Barry Delhez van Graydon. Daarbij hadden oudere panden en grote gebouwen statistisch gezien meer te lijden onder het noodweer. Panden met een winkelfunctie bleken minder vatbaar voor schade door de storm.
Het Verbond van Verzekeraars becijferde op basis van voorlopige schattingen al dat de storm een schade van zeker 13 miljoen euro heeft veroorzaakt. Daarin is ook schade van particulieren aan bijvoorbeeld voertuigen meegerekend.
Utrecht had veel last van de storm, maar vooral de kustprovincies werden hard getroffen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.