Bunnikse activist zes maanden cel in voor rellen Schilderswijk

BUNNIK - De politierechter heeft de 22-jarige Saïd R. uit Bunnik veroordeeld tot zes maanden celstraf, waarvan twee voorwaardelijk, voor zijn aandeel in de rellen in de Schilderswijk een maand geleden. R. zegt dat hij demonstreerde tegen de rol van de politie bij de dood van de Arubaan Mitch Henriquez.
De activist mag van de rechter voorlopig niet meer in de wijk komen en hij moet 6000 euro schadevergoeding betalen. De straf is iets lager dan de eis van acht maanden cel, waarvan twee voorwaardelijk.
De linkse activist werd op 20 juli thuis in Bunnik opgepakt. Hij werd herkend op een filmpje waarbij hij samen met anderen een bouwkeet een groot vuur induwt. Hij erkent dat hij bij die actie betrokken was, maar zegt dat hij er niet mee begonnen was en na enkele seconden alweer was weggegaan.
Daarnaast moest de inwoner van Bunnik voorkomen voor het gooien van stenen naar de politie. Volgens R. was dat uit zelfverdediging.

VERMOORD

R. was naar Den Haag gegaan vanwege de zaak van de omgekomen Henriquez. "Want die is vermoord door de politie. Ik heb zelf slechte ervaringen met de politie", zei hij volgens de NOS.
R. is onder meer lid van de Internationale Socialisten. Leden van deze organisatie en de aanverwante Anti-Fascistische Actie waren prominent aanwezig bij de demonstratie in de Schilderswijk, die volkomen uit de hand liep.
Enkele tientallen sympathisanten van R. demonstreerden volgens de NOS voor de Haagse rechtbank. Ze eisten onmiddellijke vrijlating van de "politieke gevangene Saïd".

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.