Opnieuw buitenlandse bouwvakkers onderbetaald

UTRECHT - Opnieuw beschuldigt FNV een uitzendbureau van onderbetaling van buitenlandse werknemers. Van Stokkom Detachering zou onterecht huisvestingskosten inhouden op het loon van Poolse werknemers die aan de slag zijn in Leidsche Rijn.
Uit de loonstroken blijkt volgens de vakbond dat de Brabantse uitzender structureel te veel geld inhoudt, soms tot wel 450 euro per maand. Het gaat ook om reiskosten van en naar het thuisland en levensonderhoud.
"Volgens de cao moet Van Stokkom de huisvestingskosten zelf vergoeden. De gehanteerde constructie leidt tot oneigenlijke concurrentie en verdringing", zegt Karel-Jan Kivits van FNV Naleving.
Vorige maand oordeelde de rechter nog dat Poolse en Portugese werknemers die via het internationale uitzendbureau Rimec zijn ingehuurd door de Utrechtse bouwbedrijven Strukton en Ballast Nedam recht hebben op tenminste dezelfde arbeidsvoorwaarden als hun Nederlandse collega's.
FNV sleepte vorige maand ook uitzendbureau Aelbers uit Doetinchem voor de rechter vanwege het onderbetalen van buitenlandse bouwvakkers. Het uitzendbureau heeft enkele honderden Poolse, Hongaarse en Roemeense arbeiders in dienst en leent die uit aan grote bouwbedrijven als
Heijmans uit Utrecht, het Amersfoortse VolkerWessels en BAM in Bunnik.
De rechter doet in deze zaak uitspraak op 1 oktober.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.