Nog altijd verdriet na fatale bootcrash Vinkeveense Plassen

Met deze speedboot ramde Arnoud H. een andere boot.
Met deze speedboot ramde Arnoud H. een andere boot. © RTV Utrecht
VINKEVEEN - Zondag is het precies een jaar geleden dat twee mannen uit Leusden omkwamen bij een bootongeluk op de Vinkeveense Plassen. Ze zaten met twee andere vrienden op een sloep, toen een beschonken Arnoud H. uit Oosterbeek met een speedboot over de boot van de vrienden voer.
Voor bekenden van de overleden Johan Koetje was het afgelopen jaar een moeilijke periode. "Elke keer komt de gebeurtenis weer terug, je denkt er toch weer elke dag aan", vertelt Jos Borger. Hij is een vriend van Johan. "Het moet een plekje gaan krijgen, voor de familie, maar ook voor ons. Het heeft voor ons veel impact gehad."
Verdriet is er, maar er is ook boosheid. "Het was 's avonds nog druk op het water, als je dan zo hard vaart zonder licht en met drank op, dat is onverantwoordelijk." Om de emoties een plek te geven, ontwierp kunstenaar Jasper Mur een gedenkbankje voor een van de mannen.
GEDENKBANKJE
"Van een paar afgekeurde bomen heb ik het stamhout verzameld", vertelt Mur. "Toen Jos mij vroeg om een herdenkingsbankje te maken, ben ik eraan begonnen." Mur herinnert zich de crash nog als de dag van gister. "Het was het gesprek van de dag, dit soort ongelukken hebben we nog nooit meegemaakt op de plassen."
Koetje was regelmatig met zijn gezin op en rond de Vinkeveense Plassen te vinden. Daarom werd gekozen om het bankje op Eiland 2 te plaatsen. De familie van het andere slachtoffer liet eerder weten geen prijs te stellen op een vernoeming.
CRASH
Bij de aanvaring voer een dronken schipper met een speedboot over de boot van vier vrienden. Twee van hen overleefden de crash. Na de botsing zocht de politie urenlang met jetski's en een helikopter naar de schipper.
Pas de volgende dag werd hij gevonden in een huis in Vinkeveen, waar de beschadigde boot lag aangemeerd. H. had te veel gedronken, bleek uit bloedonderzoek. De schipper zat daarna een paar weken vast, maar mag de rechtszaak nu in vrijheid afwachten.
OM
Volgens het OM heeft H. een groot risico genomen door onder invloed van alcohol in het pikkedonker zonder licht op volle snelheid over de plassen te varen. Ook neemt het OM hem kwalijk dat hij is doorgevaren zonder de slachtoffers te helpen. Strafzaken tegen twee inzittenden van zijn boot en twee aanwezigen in zijn huis werden eerder geseponeerd.
Mogelijk komt het OM pas volgend jaar met een eis tegen Arnoud H.
Nog altijd verdriet na fatale bootcrash Vinkeveense Plassen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.