"Onveilige situaties door waterplanten Eemmeer"

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Snelgroeiende waterplanten veroorzaken grote problemen voor reddingsbrigades. Dat leidt onder meer tot problemen in het Eemmeer in Bunschoten. Het fonteinkruid zorgt ervoor dat de motor vast komt te zitten en dat boten stranden. De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) waarschuwt voor onveilige situaties.
Stichting Gastvrije Meren is verantwoordelijk voor het maaien van de waterplanten, maar er is te weinig geld om alles te kortwieken, zegt de KNRM. "Het probleem wordt steeds groter, we hebben de afgelopen maanden gezien dat het een stuk ernstiger is dan vorig jaar", aldus Ralf van Vegten van de KNRM.
Volgens Van Vegten veroorzaken de planten dagelijks problemen. "Wij komen vaak in actie voor watersporters die zelf last hebben van waterplanten, op het moment dat wij dan het gebied binnenvaren, dan lopen onze motoren ook vast. Dan duurt het dus langer voordat wij in actie kunnen komen."

GEVAARLIJK

Gemiddeld hangt er zo'n zes kilo aan waterplanten in de schroef van een reddingboot op het moment dat het mis gaat. "De boot valt dan compleet stil. We moeten dan de planten verwijderen voordat er verder gevaren wordt. Als een reddingsboot langer onderweg is dan nodig, is dat per definitie risicovol. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren."
Vorige week ging het nog mis met een reddingboot. Tijdens de storm moest de KNRM in actie komen, maar doordat planten de motor hinderde, strandde de boot zelf. Daarom moet er snel iets gebeuren. "Er is een vergunning voor het maaien van 200 hectare, maar er is niet genoeg budget om dat ook daadwerkelijk te doen. Wil je het bevaarbaar maken, dan is 400 hectare of meer nodig."

KAMERLEDEN

Gemeenten springen al bij en betalen een groot deel van de maaikosten, maar er is dus niet genoeg geld. Daarom kwamen Kamerleden van de VVD maandagmiddag een kijkje nemen in het Eemmeer. De partij gaat ook Kamervragen stellen over de vastgelopen reddingsboten.
Volgens Van Vegten zou er zo'n 50.000 euro bij moeten om alles goed te kunnen maaien.

"Waterplanten kunnen gevaarlijke situaties opleveren"
"Het probleem met de woekerende waterplanten wordt steeds groter"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.