Presentatie nieuwe zonnewagen Solar Challenge in Baarn

SOESTDIJK - Vijftien studenten van de TU Delft hebben maandag bij Paleis Soestdijk in Baarn de nieuwe zonnewagen gepresenteerd, die in oktober wordt ingezet tijdens de World Solar Challenge. Ook de Utrechtse student Emiel Lorist bouwde mee aan de zonnewagen.
In oktober racet het team 3000 kilometer door Australië tegen andere teams van over de hele wereld. Als strateeg van het team heeft Lorist een belangrijke functie: in een volgauto bepaalt hij de ideale snelheid voor de Nuna 8. Dit is afhankelijk van de weergegevens, bijvoorbeeld hoeveel zon er op de panelen komt.
Emiel Lorist: "We rijden in Australië van het noordelijkste puntje in Darwin naar het zuidelijkste puntje in Adelaide en die 3000 kilometer mogen we geen enkele seconde de elektriciteit uit het stopcontact gebruiken, dus puur op zonne-energie willen we dat onze accu het volhoudt."

UITDAGING

De race wordt dit jaar voor de dertiende keer gehouden, daarvan won het Nuon Solar Team tot nu toe vijf keer. "Dit jaar wordt wel een fatsoenlijke uitdaging, elke keer is de concurrentie enorm sterk en moeten wij als team het beste uit onze auto halen. Tijdens de race is het aan mij om het beste uit die auto te halen."
Om weer een goed resultaat te bereiken, hebben de studenten weer tal van verbeteringen doorgevoerd. "Wat er precies is verbeterd, is tijdens de presentatie te zien. Bij het design hebben we het Nederlandse volk betrokken, want we hebben door middel van crowdfunding iedereen de mogelijkheid gegeven om met een pasfoto op de auto te staan."
De wagen weegt ongeveer 160 kilo en kan 130 kilometer per uur. De World Solar Challenge is in oktober.

Utrechtse student Emiel Lorist over de World Solar Challenge
De regels bij de Solar Challenge worden steeds strenger

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.