Voorbereidingen voor gladde winter begonnen

© RTV Utrecht
MAARSSEN - Terwijl het een tropische dag lijkt te worden in Nederland, start Rijkswaterstaat maandag met de voorbereidingen voor de winter. Het strooizout dat is ingekocht, wordt verdeeld over de loodsen en steunpunten in Nederland.
In Maarssen kwam maandagochtend een grote boot met strooizout binnen. Dat zout wordt in vrachtwagens geladen en naar een loods gebracht. "Wij willen de winter goed beginnen met voldoende strooizout, dus wij vullen in de zomer altijd onze loodsen, zodat we 200 miljoen kilo zout hebben voordat de winter begint", vertelt Jan Rients Slippens, senior adviseur Gladheidsbestrijding bij Rijkswaterstaat.
In het verleden was er soms nog een tekort aan zout, maar dat probleem is volgens Slippens verleden tijd. "We hebben onze werkwijze wat aangepast, in het verleden waren we in de winter afhankelijk van de leverancier die nog zout kon brengen, nu kopen we alles in de zomer."
De toelevering van zout in de zomer heeft allerlei voordelen. "Het zout is nu een stukje goedkoper, maar daar komen wel de kosten van de opslag en transport bij. Per saldo zijn we iets goedkoper uit, maar we hebben in ieder geval heel veel meer zekerheid dat we voldoende zout hebben."
Tijdens een gemiddelde winter strooit Rijkswaterstaat ongeveer 90 miljoen kilo zout.

Jan Rients Slippens (Rijkswaterstaat) over de opslag van strooizout

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.