Trotse ouders: "Tranen in de ogen toen hij zilver won"

Daan van der Linde viert zijn zilveren medaille.
Daan van der Linde viert zijn zilveren medaille. © RTV Utrecht
VIANEN/VIANEN - Judoka Daan van der Linde uit Vianen komt dinsdagochtend terug uit Amerika. Hij behaalde succes tijdens de World Games in Los Angeles, waar hij op het evenement voor sporters met een verstandelijke beperking een zilveren medaille won.
Daan heeft het Syndroom van Down en judoot al twintig jaar. Hij is ooit begonnen bij Stichting Blauwe Vogel '74, waar hij in Nieuwegein de eerste kneepjes van de sport leerde.

DROOM

"In de loop der jaren kwamen er steeds meer greepjes bij en in Los Angeles heeft hij topwerk geleverd", vertelt trotse moeder Sylvia van der Linde. Voor Daan was het überhaupt een zeer grote verrassing dat hij naar Amerika mocht. Zijn grootste droom kwam uit, zei hij destijds.
Sylvia: "Zijn zilveren medaille is de kers op de taart, je weet dat hij vier wedstrijden moet spelen. Eerst verloor hij, daarna had hij nog drie kansen. Je kan hem alleen maar toejuichen en zeggen dat hij het kan. Toen hij de tweede wedstrijd won, werden we blijer en blijer. We hebben wat afgejuicht en aardig staan springen in dat stadion."

TRANEN

Uiteindelijk won Daan drie van de vier wedstrijden. Vader John is zo trots als een pauw. "Ik heb met tranen in de ogen gestaan toen hij zijn medaille won. Ook mijn zoon had de tranen in de ogen toen zijn medaille werd uitgereikt. Het was een hele mooie ceremonie."
Deze ochtend halen John en Sylvia hun zoon op van Schiphol. Met spandoeken zullen ze de kersverse medaillewinnaar verwelkomen. Daarna mag Daan gaan genieten van zijn overwinning.
"De komende week zal hij z'n medaille waarschijnlijk overal mee naartoe slepen, want hij zal menig mens laten zien dat hij die gewonnen heeft", zegt Sylvia. "Voor hem is het meer dan een prestatie en ik ben benieuwd naar de verhalen die hij te vertellen heeft."

OUDEWATER

Overigens was er meer succes te vieren in de provincie. Judoka Timo van Rijn uit Woerden veroverde een gouden plak. In totaal won Nederland tijdens het evenement 17 maal goud, 33 zilveren medailles en 20 keer brons.

Moeder Sylvia: "Zilveren medaille is kers op de taart"
Vader John: "De tranen liepen over mijn wangen"
Trotse ouders: "Tranen in de ogen toen hij zilver won"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.