Houtense stichting: "Kraanbedrijf Alphen had goede reputatie"

HOUTEN - Hijsbedrijf Peinemann, de eigenaar van de omgevallen kranen in Alphen aan den Rijn, had een goede reputatie. Dat zegt de Houtense stichting Certificatie Verticaal Transport (TCVT).
"Ze voldoen ook aan alle eisen en de machinisten zijn gecertificeerd", zegt Paul Uilenbroek van de stichting tegen de Gooi- en Eemlander. "Daarom is het ook zo vreemd dat dit heeft kunnen gebeuren."
TCVT stelt de regels voor keuring van bedrijven en machinisten op. Volgens de stichting gebeuren er weinig ongelukken met kranen in Nederland, niet meer dan vijf per jaar. Het laatste grote ongeluk was in 2003, toen een torenkraan in Rotterdam op een graansilo viel.

ONBALANS

"Bij de beelden die ik vanaf mijn vakantieadres heb kunnen bekijken, valt het me op dat de kranen topzwaar zijn en dat er onbalans ontstaat", zegt Uilenbroek tegen de krant. "Golfslag kan daarmee meespelen en mogelijk ook de wind." Hij wil de onderzoeken naar het ongeluk afwachten.

RAVAGE

Maandagmiddag vielen twee grote bouwkranen en een brugdeel om in de Zuid-Hollandse stad. De ravage is enorm, zo zijn meerdere huizen deels ingestort. Wonderbaarlijk genoeg zijn er geen gewonden gevallen. Over de precieze oorzaak van de ramp is nog weinig bekend.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.