"NS wil QBuzz verkopen aan Fransen"

UTRECHT - NS is in het diepste geheim bezig het eigen busbedrijf Qbuzz te verkopen aan de Franse spoorwegen. Dat schrijft De Telegraaf. Het bedrijf, dat in Utrecht opereert onder de naam U-OV, kwam in opspraak door corruptie bij een aanbesteding in Limburg.
De krant schrijft dat vervoerder Syntus gesprekspartner is. In Nederland is dat een kleine speler, maar Syntus maakt onderdeel uit van het grote Franse concern Keolis. Dat bedrijf is weer voor 70 procent in handen van de Franse spoorweggigant SNCF.
De NS zou in ruil voor Q-Buzz aandelen willen krijgen in de hogesnelheidsbedrijf Thalys, onderdeel van SNCF. De krant haalt deskundigen aan die zich afvragen wat het Nederlandse spoorbedrijf met de verkoop wint. Zo zou het ondenkbaar zijn dat NS iets te zeggen zou krijgen over de bedrijfsvoering bij Thalys, terwijl NS wel een grote internationale concurrent steviger in het zadel helpt in Nederland.
Qbuzz heeft onder meer in de gemeente Utrecht en acht omliggende plaatsen bussen rijden onder de naam U-OV. Ook verzorgt het bedrijf het tramvervoer in Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.