Minder geld van Rijk voor hulporganisatie ICCO

UTRECHT - Hulporganisatie ICCO in Utrecht moet zijn activiteiten fors terugschroeven. De stichting die actief is in derdewereldlanden krijgt minder geld van het Rijk. De afgelopen jaren zijn 50 banen verdwenen op het hoofdkantoor en de komende tijd worden banen geschrapt in de landen waar de organisatie actief is. Ook andere hulporganisaties krijgen minder geld.
ICCO kreeg subsidie van minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, maar die wil voortaan alleen nog geld geven als het gaat om mensenrechten. Voor gewone ontwikkelingshulp wil ze niet meer betalen. Dat was zo afgesproken in het regeerakkoord.
De Volkskrant schreef dat er 175 van de 350 banen moeten verdwijnen bij ICCO, maar dat klopt niet, zegt de woordvoerder. "ICCO is niet alleen afhankelijk van de Nederlandse overheid: we hebben ook veel andere subsidies en donateurs."
Ondanks de andere geldstromen, moet ICCO wel maatregelen nemen. Vanwege de subsidiestop trekt ICCO zich terug uit Zuid-Afrika, Colombia, Peru en Brazilië. Een woordvoerder van ICCO zegt dat de organisatie nog wel blijft in landen als India.
Ook Oxfam Novib, Cordaid en Hivos zijn getroffen door het besluit van Ploumen. Die organisaties verlaten landen als Rwanda, Soedan, Zimbabwe en Bangladesh.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.