"Huisvesten vluchtelingen blijft groot probleem"

PROVINCIE UTRECHT - De gemeenten Utrecht en Amersfoort weten nog niet hoe ze het groeiende aantal vluchtelingen moeten huisvesten dat recht heeft op een woning. Volgens Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zitten de opvangcentra momenteel overvol.
De afgelopen vijf jaar is het aantal vluchtelingen dat recht heeft op een woning meer dan verdubbeld van 5300 in 2010 tot ruim 12.000. Daarom moeten gemeenten veel meer woningen leveren aan asielzoekers en dat leidt tot grote problemen.
Utrecht staat op de vierde plek in de top tien van gemeentes die de meeste asielzoekers moeten huisvesten. Vorig jaar zei de gemeente Utrecht dat het niet alleen ging om het vinden van woningen. COA zou de gegevens van veel vluchtelingen niet goed aanleveren waardoor ook veel vertraging ontstaat.

ACHTERSTAND

Toch blijven veel gemeenten kampen met een achterstand, omdat het Rijk dit jaar veel meer woningen opeist. Voor sommige gemeenten betekent het dat de helft van het aantal vrijkomende sociale huurwoningen moet worden toegewezen aan asielzoekers.
De gemeenten hebben extra geld gevraagd bij het RIjk en zoeken naar creatieve oplossingen zoals het ombouwen van oude kantoorpanden. In Stichtse Vecht is besloten om meer asielzoekers bij elkaar in één woning te plaatsen.
De provincie Utrecht heeft vijf azc's met een totale capaciteit van ongeveer 2000. De locaties zitten in Amersfoort, Leersum, Overberg, Utrecht en Zeist. Over een tweede locatie in het Pieter Baan Centrum (PBC) aan de Gansstraat wordt gepraat.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.