Vragen Tweede Kamer over regeling met NS-topman

UTRECHT - Oppositiepartijen CDA, D66 en ChristenUnie willen minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) aan de tand voelen over de regeling die is getroffen met voormalig NS-topman Timo Huges. Huges werd ontslagen om onrechtmatigheden bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg, maar krijgt nu 175.000 euro mee.
De NS trof een schikking met Huges omdat het bedrijf door fouten in de ontslagprocedure juridisch niet sterk stond. Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) schrijft de Tweede Kamer dat hij daarom nu toch akkoord is gegaan met een regeling hoewel hij Huges eerder geen enkele vertrekvergoeding wilde meegeven.
Dijsselbloem is namens de staat enig aandeelhouder van de NS. "Tot mijn spijt heb ik moeten concluderen dat het, gegeven het verloop van de ontslagprocedure, niet houdbaar is dat de heer Huges geen enkele vergoeding ontvangt", aldus Dijsselbloem.

INSLIKKEN

Pieter Omtzigt (CDA) vindt het vreemd dat de voormalig NS-topman zes maanden salaris mee krijgt, drie meer dan hij bij de rechter eiste. "Waar de minister enkele weken geleden nog stellig zei dat Huges geen cent zou krijgen omdat hij wegens onregelmatigheden ontslagen is, blijkt nu dat de minister zijn eerdere woorden moet inslikken."
Buitengewoon amateuristisch, vindt Stientje van Veldhoven (D66). "Door de fouten onder de verantwoordelijkheid van Dijsselbloem valt de vergoeding ook nog eens twee keer zo hoog uit. Wrang dat nu alsnog 175.000 euro wordt betaald in een zaak die draait om fraude met aanbestedingen."
Ook VVD, SP en ChristenUnie vinden het raar dat Huges nu door fouten in de ontslagprocedure alsnog een ontslagpremie krijgt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.