Kritiek op huisvesting vluchtelingen Stichtse Vecht

STICHTSE VECHT - Lokaal Liberaal, de grootste oppositiepartij in Stichtse Vecht, is niet blij met de plannen die de gemeente heeft met vluchtelingen met een verblijfsstatus.
De zogenoemde statushouders gaan samenwonen in één huis. Bovendien mogen ze gebruik maken van een urgentieregeling, waardoor ze voorrang kunnen krijgen bij het zoeken van woonruimte.
Volgens Lokaal Liberaal, dat vier zetels heeft in de gemeenteraad, zijn "reguliere" woningzoekenden de dupe van de vluchtelingen. De partij wil dat de statushouders de urgentieverklaring verliezen. "Gezinnen staan gemiddeld acht tot twaalf jaar op een wachtlijst voor dit soort woningen", zegt raadslid Bas Verwaaijen.
Ook vindt Verwaaijen het niet goed dat de vluchtelingen moeten samenwonen, zoals nu in Breukelen al gebeurt. De woningen waar het om gaat zijn juist het meest schaars binnen de gemeente Stichtse Vecht.
"Het onvrijwillig laten samenwonen van mensen die elkaar niet kennen druist in tegen onze visie op vrijheid voor het individu. Zo gaat de statushouder van een asielzoekerscentrum in het groot naar een asielzoekerscentrum in het klein."

CIJFERS

Ook de partij Maarssen 2000 wil zich in de discussie mengen, maar niet alvorens de gemeente feiten en cijfers verstrekt. "Het valt de fractie van Maarssen 2000 op dat in de publicaties veel aannames worden gedaan, maar dat cijfers ontbreken", zegt raadslid Ron Druppers.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.