Opgestapte wethouder Montfoort mag terugkeren van partij

MONTFOORT - Rob Jonkers mag van zijn partij terugkeren als wethouder van Montfoort. Dat is besloten na een ledenvergadering van Inwonersbelangen Montfoort Linschoten.
"Als bestuur hebben we besloten Jonkers toch weer naar voren te schuiven omdat hij in het verleden zoveel goede dingen heeft gedaan voor de gemeente, zo iemand kun je dan ook niet wegsturen", zegt bestuurslid Tom Kolfschoten van Inwonersbelangen.

BOUWAFSPRAKEN

Jonkers stapte begin dit jaar op na een integriteitskwestie omdat de gemeente geheime bouwafspraken maakte met een boer. Volgens de rechter had het college van B en W dat nooit mogen doen. Daarom stapte het college op en vertrok burgemeester Jansen.
Onderzoek wees later uit dat er geen sprake was van corruptie of integriteitsschending. Wel signaleerde de onderzoekers een patroon in "een werkwijze die tot niet integer handelen kan leiden."
Het rapport gaf aan dat Montfoort last heeft van kleinegemeenteproblematiek: wethouders staan te dicht bij de bevolking. Daarom moet de gemeente in de toekomst meer samenwerken met grote gemeentes en vaker gebruik maken van mediators.

RECHTSZAKEN

CDA en ChristenUnie deden onlangs nog een dringend beroep op Inwonersbelangen om Jonkers niet meer voor te dragen als wethouder. De partijen vinden dat hij beter op de achtergrond kan blijven omdat er nog rechtszaken lopen over besluiten waarbij Jonkers betrokken was.
"Ik vind het niet verstandig, want we hebben het toch over een stukje verantwoordelijkheid nemen naar de buitenwereld toe, duidelijkheid en stabiliteit. Dat blijft toch allemaal hangen als hij weer terug zou komen", zegt Amandus de Koning van het CDA.
Inwonersbelangen is het daar niet mee eens. De bal ligt nu bij Jonkers, zegt bestuurslid Kolfschoten. "Ik vind belangrijk wat Jonkers er zelf van vindt, die moet uitmaken of hij een terugkeer aankan. Soms moet je beslissingen nemen die niet voor iedereen populair zijn." Volgens de partij is er een hetze tegen Jonkers gevoerd, met veel suggestieve aantijgingen.
Als Jonkers toch opnieuw benoemd wordt tot raadslid, heeft dat consequenties voor de coalitie, zegt CDA-lid De Koning. "Dan denk ik dat wij niet mee gaan doen aan de coalitie."
Jonkers zelf was niet bereikbaar voor commentaar.

Opgestapte wethouder Montfoort mag terugkeren van partij

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.