Politieke crisis dreigt in Montfoort

LINSCHOTEN - Oud-wethouder Rob Jonkers wil weer wethouder worden in de Montfoort en zijn partij Inwonersbelangen zal hem voordragen. Als Jonkers terugkeert, stapt het CDA uit de coalitie en is de chaos in het stadje compleet.
CDA-fractievoorzitter Amandus de Koning meldde gister tegen RTV Utrecht dat een terugkeer van Jonkers als wethouder onaanvaardbaar is: "Dan denk ik dat wij niet mee gaan doen aan de coalitie." Volgens de partij moet Inwonersbelangen zijn verantwoordelijkheid nemen en blijft het conflict aan Jonkers hangen als hij weer terug zou keren.
Maandagochtend liet Jonkers aan RTV Utrecht weten dat niets zijn terugkeer in de weg staat. Hij legt de schuld van de problemen juist bij het CDA en andere partijen in de raad.
Eerder dit jaar viel het college omdat de gemeente geheime bouwafspraken maakte met een boer. Volgens de rechter had het college van B en W dat nooit mogen doen. De wethouders van CDA en ChristenUnie kwamen later weer terug, de portefeuille van wethouder Jonkers werd onder de andere wethouders van het college verdeeld.

ONDERZOEK

Onderzoek wees later uit dat er geen sprake was van corruptie of schending van de integriteit. Wel signaleerde de onderzoekers een patroon in "een werkwijze die tot niet integer handelen kan leiden."
Het rapport gaf aan dat Montfoort last heeft van kleinegemeenteproblematiek: wethouders staan te dicht bij de bevolking. Daarom moet de gemeente in de toekomst meer samenwerken met grote gemeentes en vaker gebruik maken van mediators.
Jonkers geeft aan dat de afspraken met de boer gemaakt zijn in een periode dat hij of zijn partij geen deel uitmaakte van het bestuur van de gemeente. Volgens hem is hij volledig vrijgepleit door het onderzoek. Als het CDA uit de coalitie stapt, is dat de keus van de Christen Democraten, maar dat zal hem niet belemmeren om terug te keren.

Politieke crisis dreigt in Montfoort

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.