Utrechtse boeren dupe van foute vergunningen

PROVINCIE UTRECHT - Tientallen Utrechtse boeren moeten een vergunning voor het uitbreiden van hun bedrijf weer inleveren. Volgens de Raad van State heeft de provincie de papieren te makkelijk uitgedeeld. De provincie gaat in gesprek met de boeren over hoe het nu verder moet.
Het gaat onder meer om boeren uit Rhenen, Lopik, Benschop, 't Goy, Zegveld, Woerden, Kamerik en Cothen. Bert van Donselaar van de Land- en Tuinbouworganisatie vertegenwoordigt een deel van die boeren en volgens hem zijn er in deze situatie bijna alleen maar verliezers, inclusief de provincie.
"De boeren zijn verliezers omdat ze zich niet kunnen doorontwikkelen, het milieu verliest want er kunnen geen milieuverbeterende maatregelen genomen worden en uiteindelijk is het dierenwelzijn ook een verliezer, want nieuwe stallen betekent ook een beter welzijn voor hen."

MILIEUCLUBS

De enige winnaars zijn volgens de Land- en Tuinbouworganisatie de milieuclubs. Niet omdat het milieu er beter van zou worden, maar omdat ze het juridisch met succes aanvechten. Advocaat Valentijn Wösten staat de milieuclubs bij en vindt dat de provincie de vergunningen te pas en te onpas uitdeelt.
"We hebben kolossaal veel beesten in dit land, al die beesten bij elkaar geven een geweldige natuurschade in de vorm van amoniak of stikstofemissies. Dat heeft te maken met al die mest die de beesten produceren. De provincie deelt die vergunningen als zoete broodjes uit, zonder serieus in te zetten op een forse verlaging van de natuurschadelijke amoniakemissie."

VERGUNNING

Sommige boeren hebben hun stallen al uitgebreid. Zij kregen te horen dat hun vergunning niet meer geldig is. "Honderden bedrijven in Utrecht zijn zonder vergunning uitgebreid en de provincie blijkt bereid ze alsnog aan een vergunning te helpen", zegt Wösten. "Vergelijk het met autorijden zonder rijbewijs, met als beloning dat je een rijbewijs krijgt als je aangehouden wordt."
Maar ook boeren die nog plannen hadden voor uitbreiding, worden getroffen door de uitspraak door de Raad van State. Van Donselaar: "Boeren reageren teleurgesteld en boos. Dat is logisch, want er worden veel kosten gemaakt voor adviseurs en er zijn dure vloeren in de stal gemaakt voor milieuwinst. Als die vergunning dan niet komt, is dat heel teleurstellend."

PROVINCIE

Volgens de provincie Utrecht gaat het om een verschil van inzicht. Volgens Caroline van Dullemen worden de boeren de dupe van de strengere regels, waardoor verstrekte vergunningen nu vernietigd moeten worden. "Dat betekent voor agrariërs dat zij opnieuw een vergunning moeten aanvragen volgens de nieuwe stikstofwet."
De provincie gaat kijken of de boeren opnieuw een vergunning kunnen krijgen en gaat met hen om de tafel om het probleem te bespreken. De milieuorganisaties gaan donderdag weer naar de Raad van State om een tiental vergunningen aan te vechten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.