Zeist, Utrecht testen sport-app voor gehandicapten

ZEIST - In zwembad Dijnselburg in Zeist is dinsdagochtend de eerste test gedaan met de nieuwe app 'sportdrempelvrij' voor mensen met een beperking. Met deze app kunnen gehandicapten informatie uitwisselen over de toegankelijkheid van sportaccommodaties. De app wordt ook getest in Utrecht.
Jos Sprenkels van het gehandicaptenplatform van de gemeente Zeist is visueel beperkt en test de app. "Mensen met een beperking willen wel gaan sporten, maar kunnen dat niet omdat ze vaak niet weten hoe de sportaccommodatie qua faciliteiten is. Zij kunnen vaak niet vooraf bepalen of het goed bereikbaar is, toegankelijk en of ze goed geholpen kunnen worden."

BRUIKBAARHEID

"Met deze app kan iedereen testen of de accommodatie met hun specifieke beperking bruikbaar is. Mensen met een visuele beperking, motorische beperking of mensen met een chronische ziekte houden met andere dingen rekening."
Jos geeft zwembad Dijnselburg het cijfer acht: "Je kunt in het zwembad gebruik maken van ribbellijnen, oftewel routegeleidingsystemen. Dit betekent dat je je makkelijker kan verplaatsen."
Het zwembadpersoneel is blij met het cijfer. "Het is een mooi cijfer om mee te beginnen, maar het kan altijd beter. Daarom krijgen we binnenkort een nieuwe tillift om mensen het water in te helpen", zegt een badmeester van het zwembad.

VERANTWOORDELIJKHEID

Bezoekers met een beperking zijn zelf ook verantwoordelijk voor de sportervaringen. "Je krijgt hier altijd hulp als je erom vraagt, dit is een belangrijk punt. Mensen met een beperking moeten zich meer laten zien en mensen laten weten dat ze er zijn. Alleen dan kan iemand jou helpen", aldus Jos Sprenkels.
De app wordt de komende maanden nog getest in de gemeente Zeist. Vanaf oktober kan iedereen in Nederland gebruik maken van de app.

"Dit zwembad krijgt van mij het cijfer acht"
"Je kan je hier veilig verplaatsen langs het water"
Zeist test sport-app voor gehandicapten

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.