FrieslandCampina: Lage melkprijs is tijdelijk

AMERSFOORT - De lage melkprijs die veehouders krijgen is van tijdelijke aard. Dat zegt Piet Boer, voorzitter van de coöperatie FrieslandCampina uit Amersfoort. Hij vertegenwoordigt de ruim 13.500 melkveehouders die samen eigenaar zijn van het op een na grootste zuivelbedrijf ter wereld.
Boer wijst op de gunstige prognoses van het Landbouw Economisch Instituut en gaat ervan uit dat de melkveehouders op termijn weer zullen profiteren van de toenemende vraag naar zuivel in de wereld.
Veel boeren zijn in de problemen gekomen door de lage prijs die ze krijgen voor hun melk. De prijs is zo laag door de Russische boycot en een tegenvallende vraag in China. Bovendien zijn er de afgelopen jaren veel melk bijgekomen, omdat de prijs hoog was en het Europese quotum is afgeschaft.

POLITIEK

Een aantal boeren pleit ervoor om te voorkomen dat de vrije makrt de prijs bepaald. Zij willen weer politieke invloed, maar dat ziet Boer niet zitten. Dat schaadt volgens hem de export en verreweg de meeste melk en melkproducten gaan naar het buitenland.
Boer wil dat de Belastingdienst uitstel van betaling geeft aan boeren in de problemen. Ook zouden banken zich soepel moeten opstellen naar de melkveehouders.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.