Per dag acht kinderen met voeten in spaken

UTRECHT - In 2012 en 2013 kwamen dagelijks acht kinderen met hun voeten tussen de spaken van een fiets. Op jaarbasis ging het om gemiddeld 2800 kinderen in de leeftijd tot twaalf jaar. Dat schrijft het in Utrecht gevestigde vakblad Medisch Contact.
De cijfers staan in een artikel dat deze week verscheen van coassistent chirurgie Karlijn Janssen en traumachirurg Ger van Olden. Volgens de twee zijn de spaakongelukken minder onschuldig zijn dan ze lijken.

BREUK

Een kwart tot een derde van de slachtoffertjes loopt een breuk op. In een onbekend aantal gevallen treedt daarbij ook schade op aan de groeischijven in de benen, die mede bepalend zijn voor de botgroei van kinderen. Volgens de auteurs duurt behandeling na een spaakongeluk zo'n 17,4 dagen. De kosten bedragen gemiddeld 700 euro per slachtoffer, bijna 2 miljoen euro per jaar.
De kosten zouden omlaag kunnen als fietsen zijn voorzien van goedgekeurde kinderzitjes, jasbeschermers of fietstassen, menen Janssen en Van Olden. Ze roepen artsen op om ouders hierover voor te lichten. Ouders zorgen vaak dat hun fietsen genoeg bescherming bieden voor kwetsbare kindervoetjes, maar het gaat volgens de medici nogal eens mis op de fiets van de oppas, broer of zus of grootouders.

Per dag acht kinderen met voeten in spaken

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.