Tientallen Europese jongeren op uitwisseling in Lopik

© RTV Utrecht
LOPIK - Ruim zestig Duitse, Franse en Italiaanse jongeren logeren deze week bij verschillende gastgezinnen in Lopik. Al bijna zestig jaar heeft Lopik een stedenband met verschillende buitenlandse steden. Onderdeel van de band is een uitwisselingsprogramma.
"Vroeger ging ik zelf logeren in het buitenland en nu ben ik in Lopik samen met mijn vriend gastgezin voor de jongeren", vertelt gastouder Marieke Aantjes.
De ontbijttafel van Marieke staat vanmorgen vol met oer-Hollandse producten. "We hebben pindakaas, stroopwafels, hagelslag en ontbijtkoek." De twee Italiaanse meiden die bij Marieke logeren zijn met name dol op de pindakaas.

FIETSEN

Tijdens de uitwisseling maken ze kennis met de Nederlandse cultuur. "Vooral het fietsen is erg humoristisch", zegt Marieke. In eigen land fietsen de jongeren vrijwel nooit en daarom was het in Nederland populaire vervoersmiddel even wennen. "Het is heel erg wiebelig. Er wordt nog wel eens een bosje geraakt en met al die sloten hier worden ze wel een beetje zenuwachtig." Maar na twee dagen lijken de dames het fietsen al aardig onder de knie te hebben. Op het programma staan verder een uitstapje naar het strand en een bezoek aan Utrecht en Amsterdam.
Zaterdag vertrekken de gasten weer uit Lopik. Volgens Marieke is de uitwisseling goed voor internationale contacten. "Ik heb nu nog steeds contact met het gezin waar ik vroeger verbleef, dat is erg leuk".

Verslaggever Rik Dogger ontbijt mee met de twee Italiaanse meiden die bij Marieke in Lopik logeren.
De gastjongeren van Marieke vertrekken op de fiets om de regio te verkennen.
Marieke Aantjes uit Lopik heeft deze week twee Italiaanse meiden in huis.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.