"Minder politie bij duels FC Utrecht"

UTRECHT - Utrecht moet zich aansluiten bij het experiment om minder politie in te zetten bij voetbalwedstrijden. Dat vindt GroenLinks in de stad.
In juni hebben zes gemeenten afspraken gemaakt met de KNVB en het Openbaar Ministerie over een proef waarbij minder politie wordt ingezet bij voetbalwedstrijden. Ook worden er minder hekken geplaatst en wordt er meer gesproken met supportersgroepen.
GroenLinks-raadslid Peter van Corler vraagt aan burgemeester Jan van Zanen, verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid, om Utrecht aan te laten sluiten bij dit experiment. "De eredivisiewedstrijden die afgelopen weekend doorgingen ondanks de politiestaking verliepen probleemloos", stelt hij.
Volgens het raadslid gaat het experiment verder dan alleen het beperken van politie-inzet. "Het gaat over andere manieren om geweld te voorkomen. Natuurlijk is handhaving nodig, maar de maatregelen die tot dusverre worden genomen vragen veel politie-inzet en komen de sfeer rond voetbalwedstrijden niet ten goede. Het is het onderzoeken waard of we onze politiemensen in het voetbalweekend op een andere manier kunnen inzetten voor een veiliger Utrecht."
De grootschalige inzet van politie bij voetbalwedstrijden ligt al langer onder vuur vanwege de hoge kosten. Daarnaast zijn er twijfels over de effectiviteit en proportionaliteit.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.