"Uitgaanspubliek Utrecht verkiest eten boven dansen"

UTRECHT - Het uitgaansleven in Utrecht verschraalt. Het aantal nieuwe themarestaurants stijgt en dat gaat ten koste van onder meer dansgelegenheden in de stad. Ook festivals en feesten verdringen de traditionele clubs.
Een aantal maanden geleden sloot club Havana de deuren. Daar opende deze week restaurant Yoepz Kip en Kreeft de deuren. De medewerkers worden vaak aangesproken op de vorige bestemming van het pand, zegt mede-eigenaar Joep Niesink.
"Tijdens de verbouwing en de eerste dagen na de opening hebben zich mensen van in de twintig tot in de zeventig jaar gemeld, die over vroeger begonnen. Dan heb je het over drie, vier generaties."
Niesink verwacht dat restaurants met een duidelijke keuze toekomst hebben in Utrecht. "Ik denk dat het een trend is die blijft. In de derde stad van Nederland is er genoeg aanbod om met een beperkte kaart een groep mensen te bedienen."

GEVARIEERD

Raadslid Steven Menke van Student en Starter is niet blij met de ontwikkeling. Het is volgens hem belangrijk voor Utrecht dat het uitgaansleven ondanks de nieuwe markt gevarieerd blijft. Hij wil daarom in gesprek met ondernemers, om te achterhalen waarom het publiek voor dansgelegenheden terugloopt.
"Het klimaat in de stad is bepalend voor waar starters zich gaan vestigen," zegt Menke. "Vroeger wilde iedereen naar Amsterdam. Nu ontdekken steeds meer mensen het midden van het land als woonplaats. Maar dan moeten het culturele en het uitgaansklimaat wel bij blijven."
Raadslid Menke wil met ondernemers in gesprek om te achterhalen waarom het niet lukt om genoeg publiek te vinden voor dansgelegenheden in de stad.

FESTIVALS

In club Basis, dat een half jaar geleden in Utrecht begon, wordt hard gewerkt om het publiek vast te houden. Steeds meer klanten kiezen voor festivals en grote feesten, merkt eigenaar Jorn Lukaszczyk. "Maar dat zijn vooral de wat jongere mensen. De mensen die het allemaal wat langer hebben gezien gaan toch meer voor de intiemere sfeer in clubs."
Lukaszczyk is daarom niet bang dat Utrecht terrein verliest op andere steden. "Er mag wat meer pit in en het kan allemaal nog wel wat leuker, maar ik wil Utrecht zeker niet afschrijven. Laten we er alsjeblieft met zijn allen aan werken dat het weer helemaal top wordt en chill voor iedereen."

Eettentjes en festivals verdringen de dansclubs in Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.