"Montfoort heeft vakwethouders nodig"

MONTFOORT - De bestuurscrisis in de gemeente Montfoort kan worden opgelost door twee zogeheten vakwethouders aan te stellen. Op die manier kunnen meerdere partijen een coalitie vormen, zonder dat iedere fractie een eigen wethouder levert. Dat stellen CDA en de ChristenUnie in de stad voor.
Voor een meerderheid in de raad zijn minimaal vier partijen nodig die een coalitie vormen. Gebruikelijk is dat alle fracties een wethouder leveren, maar dat is onwerkbaar, zeggen CDA en ChristenUnie. Ze willen dat daarom dat Montfoort op termijn maximaal twee vakwethouders telt.
De vakwethouders hoeven geen lid te zijn van een partij, maar ze moeten wel verstand hebben van besturen en ze moeten het coalitie-akkoord onderschrijven. Aan welke eisen de vakwethouders precies moeten voldoen, moet nog door de gemeenteraad worden vastgesteld, zegt Jaap van den Heuvel van de ChistenUnie.
In de stad is een bestuurscrisis ontstaan omdat een ondernemer in de stad onterecht een vergunning heeft gekregen. Daarop stapte wethouder Rob Jonkers van Inwonersbelangen op, zodat een nieuwe coalitie gewenst is.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.