Eeuwenoude Duitse orde van de Balije in openbaarheid

Baron de Vos van Steenwijk, landcommandeur van de orde Balije van Utrecht.
Baron de Vos van Steenwijk, landcommandeur van de orde Balije van Utrecht. © RTV Utrecht
UTRECHT - De eeuwenoude Ridderlijke Duitsche Orde (RDO) Balije van Utrecht toont zich voor het eerst aan het grote publiek. Over de relatief onbekende orde, die louter uit protestantse edellieden bestaat, is een documentaire gemaakt door RTV Utrecht. Ook is er een tentoonstelling in het Centraal Museum.
"We zijn geen rare besloten gemeenschap die buiten de samenleving staat", zegt Baron de Vos van Steenwijk, landcommandeur van de orde Balije van Utrecht.
"Nee, we staan juist midden in de samenleving door ons giftenbeleid en via de discussies die we hebben met de gemeentes om te komen tot een betere zorgverlening", aldus de landcommandeur.

BEPERKING

De ridders zetten zich in voor mensen met een beperking, maar ook voor zieken, dakloze jongeren en drugsverslaafden. Jaarlijks behandelt de orde 500 aanvragen. Studenten theologie of protestantse pastoraal werkers kunnen ook financiële steun krijgen van de orde.
Het geld voor van de eeuwenoude orde komt van vastgoed. De orde bezit boerderijen en zo'n 1200 hectare die wordt verpacht aan boeren.

SPRINGWEG

De orde is in de 13e eeuw ontstaan toen katholieke ridders tijdens de Kruistochten een hospitaal oprichtten. Toen Nederland in de 17e eeuw protestants werd, scheidde de Utrechtse orde zich af van de katholieke Duitsers.
De orde is nog steeds in meerdere gebieden in Nederlands actief, waaronder Rhenen, Schoonhoven en Utrecht. De hoofdzetel is het Duitse Huis aan de Springweg in Utrecht.

De complete documentaire over de orde.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.