"Hulpverlening faalt bij verwarde mensen"

UTRECHT - De hulpverlening voor verwarde mensen moet beter. Daarvoor pleitte advocaat Ron Seger vrijdag bij de rechtbank in Utrecht. Zijn cliënt stond daar terecht omdat die dreigde zijn flatwoning op te blazen, ondanks dat de man al vaak om hulp had gevraagd. Eerder vrijdag was er al een soortgelijke zaak.
Volgens psycholoog Jean-Pierre van de Ven gaat het vaak om een schreeuw om hulp. "De zorg is anders georganiseerd. Voorheen lag de nadruk op klinieken waar mensen werden opgenomen. Nu ligt de nadruk op het thuis verzorgen van mensen", zegt van der Ven. "Dat heeft een zeker risico."
Van de Ven is woordvoerder van Stichting Korrelatie, waar mensen in psychische nood naartoe kunnen bellen. "We krijgen ook veel telefoontjes van vrienden en familie die verbaasd zijn dat mensen zo lang thuis blijven wonen, terwijl die wel ontregeld raken."

PSYCHOSES

Het gaat vaak om mensen die last hebben van psychoses of waanbeelden, zegt Van de Ven. "Als iemand bang is, dan gaat hij zich verdedigen en dan kan hij agressief worden." Alleen mensen die iemand met psychische problemen goed kennen, kunnen een psychose zien aankomen, zegt Van der Ven.
Tegen de man die vrijdag in de rechtbank stond, is een straf geëist van 15 maanden, waarvan 9 voorwaardelijk. Zowel het Openbaar Ministerie als de advocaat vinden dat de man zo snel mogelijk alsnog behandeld moet worden.

"Hulpverlening faalt bij verwarde mensen"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.