Collectie Olympische Spelen 1928 levert 2 ton op

IJSSELSTEIN - De veiling van de collectie-Treurniet over de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam heeft vrijdag in IJsselstein ruim 200.000 euro opgeleverd. Bijna duizend objecten werden geveild, waaronder medailles, programmaboekjes en de officiële poster.
Tijdens de openbare verkoop bij MPO Veilingen werd voor een exemplaar van de officiële affiche van de Spelen van drukker Johan Enschedé in Haarlem 8750 euro betaald. Een houten klomp met de handtekening van de Amerikaanse zwemmer en latere Tarzan-acteur Johnny Weissmuller behaalde 1250 euro.
Onder de kopers waren veel buitenlanders, zodat materiaal naar het buitenland verdwijnt. De grootste verzameling over de Olympiade 1928 is met deze veiling uiteengevallen. Eerdere pogingen om de complete collectie te verkopen aan Amsterdam, het Olympisch Stadion of NOC*NSF, zodat de verzameling in Nederland zou blijven, mislukten.
De tachtiger Jaco Treurniet uit Harderwijk doet afstand van zijn verzameling vanwege zijn leeftijd en gezondheidsproblemen.
De Olympische Spelen in Amsterdam van 1928 waren het grootste sportevenement dat Nederland ooit organiseerde. Voor de eerste keer werd het olympisch vuur ontstoken bij de spelen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.