Utrechtse korenmolen krijgt grondige renovatie

UTRECHT - De restauratie van molen Rijn en Zon aan de Adelaarstraat in Utrecht is maandag van start gegaan. Het eerste deel van de klus, het weghalen van de kap, trok veel bekijks.
Meerdere onderdelen van de korenmolen functioneren niet meer. Na de renovatie kan Rijn en Zon na vijf jaar weer gaan draaien. Maandag werd de kap bovenop de molen weggehaald, zodat deze op een parkeerplaats verderop volledig kan worden opgeknapt. Daarna krijgen ook de vastgeroeste wieken een opknapbeurt. Ook het metselwerk wordt vervangen of gerestaureerd en er zal schilderwerk worden uitgevoerd.

BIJZONDER

Het is druk aan de voet van de molen. Onder de belangstellenden bevindt zich William Dolman, zoon van de voormalige molenaar. "Ik ga foto's maken en filmen, want dit is heel bijzonder. Ik ga mijn vader straks als eerste vertellen wat ik allemaal heb gezien."
"Mijn hart is aan de molen verpand", zegt slager Peter-Paul Bentum, die zijn slagerij heeft in de molen. "Het is een icoon in de stad, we zijn blij als hij straks gewoon weer draait." Dat vindt ook wethouder Kees Geldof van VVD. "De stad heeft maar twee molens, De Ster in Lombok en Rijn en Zon. Deze laatste is van de gemeente. Hij kan niet meer draaien en daar moet wat aan gedaan worden."

ERFGOED

De werkzaamheden zullen in totaal zes tot acht maanden gaan duren. "Dat betekent dat we begin 2016 de wieken weer op de molen kunnen hangen en de kap er weer op kunnen plaatsen", vertelt projectleider Linda van Blokland. De molen zal daarna weer worden ingezet voor het malen van koren. "Maar het is natuurlijk ook een stukje cultureel erfgoed van de stad."


Utrechtse korenmolen krijgt grondige renovatie
De restauratie van de Utrechtse molen Rijn en Zon gaat zes tot acht maanden duren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.