Advocaat van Gerard T. wekt ergernis OM

UTRECHT - De advocaat van de vermeende Utrechtse serieverkrachter heeft een stevig pakket aan onderzoekswensen op tafel gelegd tijdens de vierde pro-formazitting tegen de 52-jarige hoofdverdachte Gerard T. uit Nieuwegein.
Maarten Krikke wil de aanstellingsbesluiten en certificaten inzien van de politiemensen die aan de zaak hebben meegewerkt. Ook wil de advocaat alle rechercheurs die tot nu toe meewerkten oproepen als getuige. Het OM ziet hier niets in. De rechtbank beslist woensdag over de wensen van de verdediging.
Tijdens de zitting was T. zelf ook aanwezig in de rechtbank. Vanwege zijn aanwezigheid werd hij begeleid door twee agenten. Ook slachtoffers van de serieverkrachter waren in het gerechtsgebouw en keken in een nabijgelegen zaal mee via een videoverbinding.

VEILIGHEID

Krikke gaf aan dat hij zich zorgen maakt om de veiligheid van zijn cliënt. Om die reden zit T. in het Pieter Baan Centrum zo dicht mogelijk bij de bewakers. De vermeende serieverkrachter zit daar sinds twee weken om geobserveerd te worden.
Vanwege de onveilige situatie waarin T. zich zou begeven, wilde de advocaat ook dat de stem van zijn cliënt niet opgenomen zou worden in de rechtbank. Dat verzoek werd echter door de rechter afgewezen.
T.'s advocaat had ook stevige kritiek op het OM. Volgens hem zou justitie delen van het verhoor van zijn cliënt hebben verdoezeld. De officier van justitie ontkende dat.

PBC

De 52-jarige T. uit Nieuwegein werd vorig jaar juli aangehouden. Dat gebeurde nadat hij DNA had moeten afstaan na een veroordeling voor fietsendiefstal. De rechtbank besloot in juni dat hij voor observatie naar het Pieter Baan Centrum moest, dit tot grote weerzin van de verdachte. Er was echter geen andere manier om zijn geestelijke gesteldheid te onderzoeken.
De gewelddadige Utrechtse serieverkrachter was in 1995 en 1996 actief en veroorzaakte grote onrust. Na enkele jaren stilte sloeg hij in 2001 opnieuw toe. T. wordt vervolgd voor in totaal vier verkrachtingen. In achttien andere gevallen is er onvoldoende bewijs tegen hem, omdat die verdenkingen niet werden ondersteund met DNA-materiaal van de verdachte.
T. blijft voorlopig vastzitten. Op 16 november komt de zaak tegen hem opnieuw aan de orde in de rechtbank van Utrecht. Naar verwachting volgt de inhoudelijke behandeling half januari.

Vierde pro-formazitting tegen vermeende serieverkrachter Gerard T.
Verslaggever Remco Andringa over de pro-formazitting tegen Gerard T.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.