Hanen Overvecht houden snavel niet

UTRECHT - Drie loslopende hanen in de Utrechtse wijk Overvecht drijven buurtbewoners tot waanzin. De vogels in het nieuwbouwbuurtje Mariakwartier kraaien in de ochtend aan één stuk door.
"De hanen beginnen al rond een uur of vijf", klaagt buurtbewoonster Caroline. "Daar word je wakker van en dat gaat dan met tussenpozen zo door." Volgens een andere buurtbewoner zijn de hanen ook agressief. "Ik laat elke ochtend m'n hondje uit en dan komen de drie hanen vrij agressief op hem afgestormd."
Volgens Caroline is zij niet de enige die klaagt, maar zijn er volgens haar bij de wijkagent ook al klachten binnengekomen. Ook op de Facebook-pagina van het Mariakwartier zijn er mensen die zich storen aan het gekukel van de dieren.
Toch zijn er buurtbewoners die het geluid van de kukelende hanen wel gezellig vinden. Erik voert de hanen in de buurt en volgens hem valt het wel mee met de overlast. "Als je naast de spoorlijn woont, vind ik het wel bijzonder dat er buurtbewoners zijn die last hebben van een kraaiende haan."

KLACHTEN

Instanties staan niet te popelen om er iets aan te doen. De gemeente Utrecht heeft maar drie meldingen gekregen en de politie is er te druk voor. De Dierenbescherming adviseert buurtbewoners om de hanen bij zonsondergang zelf te vangen en aan de opvang over te dragen. "Daarna kunnen wij met alle plezier helpen met de opvang van de hanen", aldus een woordvoerster.
Toch is dat niet de oplossing, vindt Caroline. "Wij hebben niet de middelen om de beesten te vangen, de Dierenbescherming wél." De kukelende hanen houden haar inmiddels al vier weken wakker. "Op een zonnige dag is het gewoon niet te doen. Als je naast een kinderboerderij woont, kun je dit verwachten, maar dit is gewoon niet te doen."
De gemeente laat weten pas over opvang van de dieren na te denken als er meer meldingen binnenkomen.

Kukelende hanen veroorzaken overlast in Overvecht
Verslaggever Rik Dogger probeert de hanen te vangen
Hysterische hanen tergen Overvecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.