Statenjacht De Utrecht doet mee aan SAIL

UTRECHT - SAIL Amsterdam dat woensdag van start gaat, heeft dit jaar een Utrechts tintje. Het Statenjacht De Utrecht doet mee aan het zeilevenement in de hoofdstad.
De replica van het 18e-eeuwse zeilschip ligt doorgaans in de zomer in Volendam en in de winter in de Utrechtse Veilinghaven. Dinsdag vaart het van het Markermeer naar Amsterdam.
"In Utrecht kun je niet zeilen, daar heb je allemaal vaste bruggen, dus daarom varen we ieder jaar heen en naar Volendam om vanuit daar tochten te maken", vertelt voorzitter Frits Marckmann van Statenjacht De Utrecht.
Het Statenjacht kent een lange historie. Marckmann: "De hoge heren reisden vroeger in dit schip van Utrecht naar Den Haag naar de Statenvergadering en dat ging niet in een dag, dus dan sliepen ze in het schip." Maar ook bewindvoerders van de VOC en burgemeesters van grote steden gebruikten het schip als vervoersmiddel.
Schipper Jarl Suijs kijkt uit naar het zeilevenement. "Elk schip heeft andere vaareigenschappen en er zitten heel veel kleine bootjes tussen die niet altijd begrijpen dat een groot schip anders vaart dan een klein bootje. Maar met rustig weer is dat allemaal te overzien dus ik heb wel zin in die drukte straks om me heen."
RTV Utrecht zendt SAIL Amsterdam woensdag live uit vanaf 13.30 uur.

Statenjacht De Utrecht doet mee aan SAIL

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.