In Houten werken meeste inwoners

PROVINCIE UTRECHT - Zo'n 73 procent van de inwoners van Houten heeft een baan. Daarmee staat de Utrechtse gemeente bovenaan de lijst van arbeidsparticipatie van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de gemeente Utrecht blijken veel vacatures te zijn.
De arbeidsparticipatie laat volgens het statistiekbureau regionale verschillen zien. In de provincie Utrecht hadden vorig jaar 68 op de 100 inwoners betaald werk. In Limburg en Groningen waren dat er nog geen 62. Het landelijke gemiddelde lag op 65 procent.
In alle provincies is de participatie sinds 2008 gedaald, het sterkst in Flevoland. Voor het uitbreken van de crisis had deze provincie nog het hoogste percentage inwoners met betaald werk (71 procent). In 2014 was dat afgenomen tot 65 procent, aldus het CBS.

VACATURES

Ook het aantal vacatures verschilt enorm per regio. In het noorden is er één openstaande vacature per tien werklozen. In Utrecht en Noord-Holland was dat één op vier á vijf. In het tweede kwartaal stonden er 136.000 vacatures open. Dat is 40.000 meer dan in 2013, toen dit aantal een dieptepunt bereikte. In Utrecht groeide het aantal vacatures tot 13.400 in het tweede kwartaal van 2015.
Grote verschillen zijn er ook in de werkloosheidscijfers. Gemiddeld was 7,4 procent van de Nederlandse beroepsbevolking in 2014 werkloos. In Flevoland lag dat percentage flink hoger (9,3 procent), in Zeeland aanzienlijk lager (5,5 procent).

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.