Undercoveragent liet Utrechtse serieverkrachter praten

UTRECHT - Justitie heeft in de gevangenis een informant ingezet om de vermoedelijke Utrechtse serieverkrachter te laten praten. Het Openbaar Ministerie bevestigt de uitzonderlijke undercoveractie tegenover RTV Utrecht.
Een paar weken lang is iemand van de politie in de gevangenis in Vught gaan zitten. De agent legde contact met verdachte Gerard T. om nieuwe informatie in te winnen over de verkrachtingen waarvan hij wordt verdacht.
In de zaak tegen T. is dna-bewijs dat hij vier verkrachtingen heeft gepleegd, terwijl aan de Utrechtse serieverkrachter in totaal 22 zedendelicten worden toegeschreven. Er is het OM dus veel aan gelegen om méér zaken aan T. te koppelen.
De actie heeft er niet toe geleid dat T. over andere zaken ging praten, maar hij heeft wel iets losgelaten. Het OM wil pas tijdens de inhoudelijke rechtszaak zeggen waar het om gaat. De resultaten van de undercoveroperatie zijn dinsdag tijdens een vierde pro-formazitting aan het strafdossier toegevoegd. De actie kwam verder niet aan de orde tijdens de zitting.

UITZONDERLIJK

Marie-Louise van Maarseveen van het OM zegt dat het inzetten van een informant vrijwel nooit gebeurt. "We halen in deze nare en ernstige zaak alles uit de kast om maximale waarheidsvinding te bereiken. Dit middel is zeer uitzonderlijk omdat het impact heeft op iedereen die dit overkomt. Niet alleen op de verdachte, maar ook op de informant."
Wat ook heeft meegespeeld bij het inzitten van een informant is dat T. tijdens politieverhoren niets heeft willen verklaren, ook niet over zijn motief. "We wilden op deze manier proberen te weten komen wat er is gebeurd, hoe het is gebeurd en waarom het is gebeurd. En welke feiten er mogelijk nog meer hebben plaatsgevonden", aldus Van Maarseveen.
"Dit is echt heel ongebruikelijk", zegt RTV Utrecht-verslaggever Remco Andringa. "Dit middel wordt meestal ingezet bij drugsgerelateerde zaken of om inzicht te krijgen in het criminele milieu, maar bij zedenzaken is het inderdaad echt uitzonderlijk."

ERGERNIS

De pro-formazitting van dinsdag leidde vooral tot ergernis bij de officier van justitie. De advocaat van T. legde diverse onderzoekswensen op tafel. Hij wil de aanstellingsbesluiten en certificaten inzien van de politiemensen die aan de zaak hebben meegewerkt. Ook wil de advocaat alle rechercheurs die tot nu toe meewerkten oproepen als getuige. Het OM ziet hier niets in. De rechtbank beslist woensdag over de wensen van de verdediging.
De advocaat van T. wilde dinsdag niet ingaan op het inzetten van de informant. De verdachte blijft voorlopig vastzitten. Op 16 november komt de zaak tegen hem opnieuw aan de orde in de rechtbank van Utrecht. Naar verwachting volgt de inhoudelijke behandeling half januari.

Undercoveractie in zaak Utrechtse serieverkrachter

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.