"Trajectcontrole A2 blijft melkkoe van overheid"

UTRECHT - De trajectcontrole op de A2 tussen Utrecht en Amsterdam was in 2014 goed voor 31 procent van alle snelheidsboetes op de Nederlandse snelweg. In totaal werd er 48 miljoen euro aan boetes geïncasseerd. Dat meldt de Volkskrant op basis van cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).
In totaal werden 989.000 automobilisten beboet omdat ze te hard reden tussen Utrecht en Amsterdam. Vooral op het stuk Vinkeveen-Baambrugge werden veel boetes uitgedeeld: 515.000.
De controle is drie jaar geleden ingevoerd met veel boetes tot gevolg. Toen was de verwachting dat automobilisten snel beter zouden opletten en het aantal boetes zou afnemen. Volgens de krant is dat niet het geval en is het traject een melkkoe van de overheid. Bij de ANWB komen nog steeds veel klachten over het stuk snelweg waar 100 km/u de maximumsnelheid is.
Op het traject tussen Utrecht en Vinkeveen mag overdag 100 km/u worden gereden en 's avonds 130. Vanaf Vinkeveen is de maximumsnelheid altijd 100 km/u. "Maar de brede vijfbaansweg van de A2 nodigt uit tot harder rijden", zegt Ad Vonk van de ANWB in de krant. Volgens hem gaan de meeste boetes niet naar notoire hardrijders, maar naar automobilisten die zich vergissen.

HELDER

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) en Rijkswaterstaat is de situatie op de A2 helder genoeg en worden er ook veel boetes uitgedeeld aan mensen die harder dan 130 km./u rijden. "Ook op het punt waar de maximumsnelheid van 100 naar 130 gaat wordt veel beboet, niet alleen andersom", zegt Ernst Koelman van het OM in de Volkskrant.
Volgens voormalig verkeersofficier van justitie Koos Spee is de oplossing om matrixborden boven de snelweg te hangen. Dat zou ook zijn gebeurd op de A20 bij Rotterdam en daar worden sindsdien nauwelijks nog boetes uitgedeeld.
Op de A2 tussen Utrecht en Amsterdam is de maximumsnelheid 100 km/u vanwege een oude afspraak met de toenmalige gemeenten Loenen, Breukelen en Maarssen. Die hebben bij de verbreding van de A2 bedongen dat er niet harder dan 100 km/u mag worden gereden vanwege geluidsoverlast en luchtvervuiling. Fusiegemeente Stichtse Vecht houdt de overheid aan de afspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.