Utrechtse burgemeesters varen mee met Sail

AMSTERDAM - Meerdere schepen uit Utrecht varen vandaag mee met de intocht van de boten voor SAIL Amsterdam. De schepen, van historische tallships tot omgebouwde vrachtschepen, varen van IJmuiden naar hun tijdelijke ligplaats in 't IJ in Amsterdam.
Onder meer het Statenjacht De Utrecht doet mee aan het zeilevenement in de hoofdstad. Daarop zitten onder meer Wouter Kolff, de burgemeester van Veenendaal, en Hans Martijn Ostendorp, de burgemeester van Bunnik. Ook de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen is aanwezig.
André van Schie, raadslid in Utrecht en directeur van de Museumwerf Vreeswijk vaart mee op de Terra Nova, het verenigingsschip van de Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig.
"Het is een unieke hoeveelheid schepen rond", zegt Van Schie. "Je kunt daardoor goed de geschiedenis van de scheepvaart zien." De schepen van de vereniging zijn normaal gesproken erg groot, zegt Van Schie. "Maar tussen de grote tallships lijken het net dobberende notendopjes."

VREESWIJK

RTV Utrecht vaart mee op het tot woonschuit omgebouwde schip MS Buiten Verwachting van Yvonne en Wessel. Ze liggen normaal in de haven van Vreeswijk maar hebben afgelopen weken de reis naar IJmuiden gemaakt om mee te varen met de intocht.
"We wonen in het schip dat we de afgelopen maanden zelf hebben opgebouwd", zegt Yvonne van Vooren. "Het is erg bijzonder om mee te varen, maar ook wel ergens angstaanjagend want je vaart wel met al je hebben en houwen in die chaos", zegt ze. "Het kwam al eens voor dat alle laatjes opensprongen vanwege golfslag. Heel belangrijk porselein hebben we dan ook niet."
RTV Utrecht zendt SAIL Amsterdam woensdag live uit vanaf 13.30 uur. Ook donderdag tot en met zondag zendt RTV Utrecht live beelden van RTV Noord-Holland uit vanaf 15 uur.

Mee op de boot met Yvonne en Wessel

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.