Bejaarde Utrechtse koe na actie in rusthuis

UTRECHT - De Utrechtse koe Tolbert 568 gaat woensdag naar een rusthuis en wordt niet geslacht. Een reddingsactie van de Partij van de Dieren (PvdD) en Stichting Hanna heeft genoeg geld opgeleverd om haar naar het Friese Zandbergen te laten verhuizen.
Tolbert 568 woonde 13 jaar op de biologische boerderij van de Universiteit Utrecht en gaf in al die tijd 100.000 liter melk. Na berichten in de media dat ze zou worden geslacht, sprong de PvdD voor het dier in de bres. "Het was een heel spontante actie", zegt Saskia Oskam van de partij.
De PvdD startte een inzameling op Facebook, want voor het rusthuis bleek veel geld nodig te zijn. "Ze kost qua verzorging 150 euro per maand. We hebben een inzamelingsactie gedaan voor zowel het vervoer, dat is ongeveer 300 euro, als de verzorging", zegt Oskam. "Het schiet aardig op, maar we roepen nog steeds mensen op om te doneren."
De koe is door de PvdD gebruikt als symbool. "We hopen dat mensen zich bewuster worden van de herkomst van hun melk, eieren of vlees", zegt Oskam.
Tolbert 568 komt te wonen tussen ongeveer vijftig andere koeien.

Saskia Oskam van Partij van de Dieren in gesprek met Maya Eksteen over koe Tolbert 568
Bejaarde Utrechtse koe na actie in rusthuis

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.