Utrecht roddelprovincie nummer 1

UTRECHT - Nergens wordt zoveel over de buren geroddeld als in de provincie Utrecht. Meer dan 60 procent van de Utrechters smoest over straatgenoten. Dat blijkt uit onderzoek van Stichting Buurtlink en onderzoeksbureau Panelwizard onder duizend Nederlanders.
Het gemiddelde percentage ligt een stuk lager. Meer dan de helft van de Nederlanders roddelt wel eens over hun buurman of buurvrouw. Onderwerpen waar het meest over wordt gepraat zijn asociaal gedrag van de buren, overlast en de onderhoudsstaat van de woning of tuin van de betreffende buur. Schuldig voelen doen we ons niet. Slechts een op de tien ondervraagden heeft wel eens spijt van hun roddelgedrag.
Utrechters roddelen niet alleen over asociaal gedrag of overlast, maar ook vaak over vermeende relatieproblemen van hun buren, melden de onderzoekers.
Inwoners van Zeeland roddelen het minst. Maar liefst 85 procent van de Zeeuwen geeft aan nooit te smoezen over hun buren. Na Utrecht is Zuid-Holland (58 procent) de grootste roddelprovincie.
Vrouwen roddelen vaker over hun buurtgenoten dan mannen. Bijna 60 procent van de vrouwen geeft aan wel eens te smoezen over hun buurman of buurvrouw. Bij mannen ligt dit percentage op 50 procent. Daarnaast kletsen vrouwen vaker over het (slechte) gedrag van hun buurkinderen dan mannen.
Stichting Buurtlink heeft in 2006 het online platform Buurtlink.nl ontwikkeld om het buurtgevoel in Nederland te versterken. Op het platform kunnen Nederlanders door hun postcode in te vullen, kennismaken met mensen in hun buurt en leuke en relevante informatie over hun buurt met elkaar delen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.