FNV stelt opdrachtgevers uitgebuite bouwvakkers aansprakelijk

UTRECHT - FNV wil opdrachtgevers en aannemers aansprakelijk stellen voor uitbuiting van een groep Hongaarse ijzervlechters door een uitzendbureau uit het Brabantse Beers. Dit is volgens de vakbond onder meer gebeurd in het Utrechtse stationsgebied.
Sinds 1 juli is wettelijk geregeld dat onderbetaalde werknemers alsnog het salaris kunnen opeisen waar zij recht op hebben, maar in dit geval gaat dat niet omdat de eigenaren van het uitzendbureau met de noorderzon zijn vertrokken.
FNV stelde woensdag dat opdrachtgevers en aannemers het malafide uitzendbureau maanden zijn gang lieten gaan, terwijl de vakbond al in november aan de bel had getrokken. Vorige week bleek de directeur spoorloos verdwenen, samen met haar directe opdrachtgever. De werknemers hebben in juli helemaal geen salaris meer ontvangen.
De Hongaren hebben in elk geval tegen veel te lage lonen gewerkt aan een brug in Groningen, een aquaduct in Leeuwarden en een parkeergarage onder het winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht. Opdrachtgevers waren de gemeente Groningen, de provincie Friesland en het Utrechtse vastgoedbedrijf Corio. De betrokken aannemers zijn BAM uit Bunnik, Heijmans en BSC uit Hoogeveen, zegt FNV.
Donderdagmiddag dient in Den Bosch een kort geding tegen het uitzendbureau. Daarna hoopt FNV een claim te kunnen neerleggen bij de bouwers en hun opdrachtgevers. In elk geval tegen Corio, BCS en BAM denkt bestuurder Masja Zwart een sterke zaak te hebben. Die bedrijven zijn betrokken bij de parkeergarage van Hoog Catharijne, waar de Hongaren hebben gewerkt nadat op 1 juli de Wet aanpak schijnconstructies van kracht was geworden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.