Oud seinhuisje krijgt nieuwe plek in Spoorwegmuseum

© RTV Utrecht
UTRECHT - Het spoorwegmuseum heeft donderdag het zeer oude houten seinhuisje verplaatst, dat vroeger dienst deed in het Gelderse Elst. Het huisje stond op een ongelukkige plek in het museum en heeft een nieuwe plaats gekregen vlakbij een groot seinhuis in het museum, een overwegboom en een kloktoestel.
Transportbedrijf Mammoet takelde het huisje op een trailer, waarna het huisje naar de nieuwe plek gereden werd. Op de nieuwe plek wordt het seinhuisje opgeknapt en ingericht zoals het er in de jaren 50 en 60 heeft uitgezien.

HISTORIE

Op 6 juni 1910 kwam in Elst de gloednieuwe blokpost 'Arnhemschestraat' in gebruik langs de spoorlijn tussen Nijmegen en Arnhem. In de wachtpost stond een bloktoestel waarmee de wachter de seinen langs het spoor kon bedienen. Deze seinen waren bedoeld om de machinist te laten weten of de baan al dan niet veilig was. Daarnaast konden de overwegbomen vanuit de post naar boven en beneden worden gedraaid.
De post werd tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar getroffen, maar heeft na een fikse opknapbeurt uiteindelijk dienst gedaan tot 1980. In de jaren 80 viel het doek voor bijna alle klassieke seinhuizen en -posten in Nederland. Met de automatisering van de seinen werden ze overbodig en grotendeels gesloopt.

SLOPERSHAMER

Dat de blokpost in Elst gespaard bleef, is te danken aan een aannemer uit Ubbergen die het karakteristieke gebouwtje van de slopershamer wilde redden. De blokpost heeft jarenlang dienst gedaan als tuinhuisje in zijn achtertuin. Begin jaren 90 is het seinhuisje definitief naar Het Spoorwegmuseum verhuisd.

Oud seinhuisje krijgt nieuwe plek in Spoorwegmuseum (beelden zonder commentaar)

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.